sobota, 27 kwietnia 2013

Na Zdrowie: po włosku

Czytam sobie teraz książkę o kuchni Bliskiego Wschodu... i nawet nie wiecie, jak w momencie nabrałam ochoty na... kuchnię włoską! Nie wiem jaki związek jest między tymi dwoma, ale być może to przez wpływy śródziemnomorskie ;)


Przygotowałam więc dziś włoski obiad:

pomidorową, kurczaka i sałatkę.

Przepisy zaczerpnęłam z "Kuchni włosko - polskiej i polsko - włoskiej" Małgorzaty Caprari

Dziś podam Wam przepis na:

KURCZAKA TRIANON CRISTINY



Składniki:
1 średni kurczak
1/2 l mleka
mąka
jajko
tarta bułka
masło lub olej do smażenia
1 cytryna
siekana natka pietruszki

Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę.
Po godzinie panierujemy jak schabowego (mąka + jajko z solą + bułka tarta)
Smażymy.
Przed podaniem posypujemy natką i skrapiamy cytryną

(zamiast w panierce można obtoczyć kurczaka w cieście naleśnikowym i smażyć na głębokim tłuszczu)

Nic prostszego, prawda?

Polecam i życzę smacznego :)))

4 komentarze:

  1. To prawie taki nasz polski schabowy ;)) Mój małż często robi podobnego tylko zamiast natki daje od groma ziół prowansalskich :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodane do zakładki "przepisy" :) Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, danie pierwsza klasa:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń