Lubię kakao, szczególnie zimową porą. Od pewnego czasu przyrządzam je tylko i wyłącznie według Pięciu Przemian. Przepis znalazłam w książce "Gotowanie według Pięciu Przemian" B.Tamelie i B.Trebuth.
Składniki:
mleko, kakao, cukier trzcinowy, imbir.
Przyrządzanie:
O: Do 1/2 litra wrzątku
Z: dodać 1/2 litra wrzącego mleka
O: Łyżkę kakao i wymieszać
Z: posłodzić cukrem trzcinowym wedle uznania (ja słodzę miodem)
M: dodać plasterek imbiru i gotować kakao przez 10 minut, po czym wyjąć imbir
(unikamy gotowych napojów typu kakao instant, ponieważ są sztucznie aromatyzowane i zawierają duże ilości białego cukru).
Kakao ma działanie:
- rozgrzewające i odżywcze
- nawilżające
- rozprasza zimno
Zaleca się pić kakao przy wychłodzeniu organizmu oraz braku apetytu.
W małych ilościach to doskonały napój zimowy dla dzieci.
Należy jednak unikać picia kakaa przy wilgotnym gorącu, niestrawności, wilgoci, zapaleniu oskrzeli, katarze, wytwarzaniu dużej ilości śluzu podczas przeziębienia, nieznoszeniu tłuszczów, zaparciach.
Póki zima trwa, piję kakao... wieczorami, przed snem. Małemu nie zasmakowało jak na razie. Ale podejrzewam, że i u niego nadejdzie etap na "mama zrób kakałko" :)))
Kakao jest swietnym sposobem na rozgrzewke, to prawda!!!
OdpowiedzUsuńpysznym sposobem ;)
Usuńciekawy przepis koniecznie muszę wypróbować:) od kiedy nauczyłam się czytać etykiety kakałko:) instant poszło do śmieci, teraz tyko oryginalne z wiatrczkiem:)
OdpowiedzUsuńwszystko instant należy wyrzucić do śmieci :)))
Usuńpysznie brzmi, ja robię też podobnie, ale nie codziennie.
OdpowiedzUsuńOj bardzo pysznie się zapowiada:) A ja sobie obiecuję, za każdym razem, że kupię kakao i...zawsze zapominam:/
OdpowiedzUsuńMniam !
OdpowiedzUsuńKupije to samo kakałko :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kakao, ale właśnie te "na szybko", dlatego pozwalam sobie na nie od wielkiego dzwonu. ten przepis brzmi genialnie. ale jedna łyżka kakao na litr? wydaje się być to tak mało ;) będę próbować. dziękuje za podpowiedź:)
OdpowiedzUsuń