Przygotowałam więc dziś włoski obiad:
pomidorową, kurczaka i sałatkę.
Przepisy zaczerpnęłam z "Kuchni włosko - polskiej i polsko - włoskiej" Małgorzaty Caprari
Dziś podam Wam przepis na:
KURCZAKA TRIANON CRISTINY
Składniki:
1 średni kurczak
1/2 l mleka
mąka
jajko
tarta bułka
masło lub olej do smażenia
1 cytryna
siekana natka pietruszki
Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę.
Po godzinie panierujemy jak schabowego (mąka + jajko z solą + bułka tarta)
Smażymy.
Przed podaniem posypujemy natką i skrapiamy cytryną
(zamiast w panierce można obtoczyć kurczaka w cieście naleśnikowym i smażyć na głębokim tłuszczu)
Nic prostszego, prawda?
Polecam i życzę smacznego :)))
To prawie taki nasz polski schabowy ;)) Mój małż często robi podobnego tylko zamiast natki daje od groma ziół prowansalskich :)
OdpowiedzUsuńDodane do zakładki "przepisy" :) Dzięki.
OdpowiedzUsuńFaktycznie, schabowy z kurczaka :D
OdpowiedzUsuńSuper, danie pierwsza klasa:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.